Dringende coronabrief van MKB-Nederland

‘Hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen in het najaar.’ Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW) en Jacco Vonhof voorzitter (MKB-NL) gaan in hun gezamenlijke brief in op wat bedrijven zelf kunnen doen om het corona virus eronder te houden en wat zij vragen en verwachten van de overheid.

In deze brief worden verschillende maatregelen besproken zoals aandacht besteden aan preventie, goed gebruik maken van ventilatiesystemen, vaccineren en het terugdringen van ziekteverzuim. Maar ook wordt er gekeken naar wat er geleerd is van elkaar in de afgelopen twee jaar, en hoe dit omgezet kan worden in een goede voorbereiding op een eventuele komende golf.

Beide voorzitters geven aan dat uiteraard de overheid ook aan zet is; “Op papier zien alle nieuwe kabinetsvoornemens er goed uit, maar -zoals deze week ook in de Tweede Kamer is aangegeven- komt het nu aan op de uitvoering in de praktijk en het implementeren van de geleerde lessen van de afgelopen twee jaar.” Ze hebben dan ook het kabinet in het bijzonder aandacht gevraagd voor een aantal zaken. Een stem geven aan ondernemers/organisaties in het MIT (Maatschappelijk Impact Team) is een belangrijk onderwerp omdat juist die praktische dimensie ontbrak de afgelopen jaren, met grote gevolgen van dien. Ondanks dat alle sectoren sectorplannen in hebben gediend bij VWS, hebben zij tot deze week daar geen teugkoppeling over mogen ontvangen. Over de verdere (door)ontwikkeling van de sectorplannen is sinds deze week een constructief overleg opgestart onder leiding van de Minister van EZK.

Ook wordt er aangegeven dat het glashelder moet zijn wat sectoren in de verschillende scenario’s van VWS kunnen verwachten en vooral welke criteria er dan bij gelden. Tijdig communiceren is hierbij dan ook een belangrijk onderwerp, de afgelopen twee jaar werden sectoren namelijk vaak pas op het allerlaatste moment geconfronteerd met beperkende overheidsmaatregelen.

Ook dient er een Europese samenwerking te zijn zodat er goed kan worden gecoördineerd op het gebied van maatregelen en reisadviezen. Verder vragen de voorzitters de overheid om te communiceren richting kwetsbare groepen en aandacht te hebben voor hoge ziekteverzuim in de zorg. Voor verschillende maatregelen ontbreekt nu een wettelijke basis. Omdat dit ook de basis is voor maatregelen in diverse sectorplannen leven er grote zorgen bij verschillende branches.

De coronacrisis heeft ook bij Nekovri vanuit juridisch oogpunt gezorgd voor een aantal nieuwe inzichten. Zo blijkt dat bij grootschalige uitval van personeel in de sector, door bijvoorbeeld quarantaineverplichtingen, Nekovri-leden niet zonder meer een beroep kunnen doen op de overmacht bepalingen uit de Nekovri-voorwaarden. Met de inzichten van de coronacrisis dient er opnieuw naar de Algemene Leveringsvoorwaarden te worden gekeken. Nekovri verzorgt binnenkort een update.

Bent u benieuwd naar de brief van VNO-NCW en MKB NL en wilt u meer lezen? Klik dan hier

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van