Energieprijzen

De gigantische energiekostenstijging zorgt voor zorgelijke signalen uit de sector. Het is dé prioriteit van dit moment voor elk koel- en vrieshuis en daarom ook van het secretariaat Nekovri. In 2021 heeft Nekovri al de energie indexering neergezet waarmee leden per kwartaal of maandelijks de energiekostenstijging op basis van de gemiddelde prijzen kunnen doorbelasten. Er wordt vanuit lobbyperspectief gewerkt aan producten voor de Nekovri leden, zodat de gevolgen van de energiekostenstijging en ODE-belasting op de politieke agenda komen te staan.

De koel- vriesbranche is een sector waar innovatie altijd op de agenda staat. De koel- en vriessector loopt voorop in duurzaamheid. Het secretariaat Nekovri ondersteunt de Nekovri leden samen met haar geassocieerde leden in het maken van duurzame keuzes als zonnepanelen (in relatie tot verzekering), restwarmte en off-grid mogelijkheden.

Manuals

Samen met partners ontwikkelt Nekovri verschillende handleidingen. Nekovri heeft de handschoen opgepakt om verschillende casussen vanuit de sector te beschrijven en te analyseren om er als branche ook van te kunnen leren.

Collectieve inkoop energie

Nekovri biedt haar leden sinds jaar en dag verschillende collectieve services en producten aan. Één van deze producten is de collectieve inkoop van energie. Hoewel de inkoopsystematiek veranderd is over de afgelopen jaren, leden hebben zelf meer verantwoordelijkheid gekregen, bestaat er nog steeds een collectief voordeel voor de Nekovri-leden. Samen met het expertteam energie van Nekovri houden we desondanks continue de vinger aan de pols en toetsen we periodiek de condities. Onze partner voor de collectieve inkoop van energie is al enige tijd Powerhouse.

Torenhoge energieprijzen

De (gemiddelde) energieprijzen blijven maar verder stijgen, de energiemarkt blijft erg volatiel. Het bezorgt de sector inmiddels enorm veel kopzorgen. We omschrijven de situatie inmiddels als energiecrisis. Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de stappen die Nekovri neemt.

In de nieuwsbrief van 5 september jl. gaven we al aan dat Nekovri inmiddels deel uit maakt van het wekelijks overleg “energie intensief MKB”. De conclusie van deze week was dat het kabinet en de politiek in beweging lijken te komen. Waar in eerste instantie - een aantal weken geleden nog - helemaal niets mogelijk leek te zijn, is het nu een serieus punt van discussie. Vanuit de Europese Commissie volgden al verschillende maatregelen, bijvoorbeeld om de astronomische waarborgsommen over te nemen van bedrijven en gisteren verscheen in de media dat het kabinet onderhandelt met energiebedrijven over een maximumprijs voor energie.

De enquête vanuit het overleg met energie-intensieve brancheorganisaties die ook Nekovri heeft uitgezet in de nieuwsbrief van 5 september is massaal ingevuld. Dit soort zaken helpt enorm in het creëren van het politiek draagvlak voor maatregelen, waarvoor we u dan ook ontzettend willen bedanken. De belangrijkste resultaten (722 respondenten) zijn zorgelijk:

  • 65% van de bedrijven heeft een variabel energiecontract of een contract dat dit jaar afloopt;
  • zo’n 30% betaalt dit jaar 4 tot 8 keer meer dan in 2021 voor hun energie en 30% betaalt 2 tot 3 keer meer;
  • 84% kan de hoge energiekosten niet of slechts deels (tot 50%) doorberekenen;
  • 25% verwacht dit jaar verlies te maken en 32% verwacht in 2023 (zware) verliezen.

Gisteren is er naar aanleiding van deze resultaten een persbericht uitgegaan: https://www.vno-ncw.nl/nieuws/kwart-energie-intensieve-bedrijven-rode-cijfers. Onderaan dit persbericht kunt u een aantal interviews met ondernemers downloaden. Deze interviews zijn onderdeel van een campagne – met titel “Laat het ons blijven maken” - waar ook Nekovri aan deel neemt. Doel van de campagne is opnieuw de politiek oproepen om in actie te komen, met op korte termijn compensatie en op de lange termijn hulp bij verdere verduurzaming. U kunt de flyer HIER downloaden, deze is maximaal in te zetten en te delen om voor een ‘olievlek-effect’ te zorgen.

De resultaten van de flitspeiling en de flyer maken een aantal zaken duidelijk:

  • Veel bedrijven kunnen de enorme kostenverhoging niet (of beperkt) doorrekenen in hun productprijzen, omdat sprake is van lopende contracten met hun afnemers. Ook is er onvoldoende ruimte om de kostenstijging bij de consument neer te leggen, zonder de koopkracht verder te uit te hollen. Nu al zien we dat veel consumenten in de problemen komen en moeite hebben om hun dagelijkse boodschappen te betalen.
  • Veel bedrijven concurreren in een internationale markt met productievestigingen buiten Nederland. Hun concurrenten zitten in landen als Duitsland, Frankrijk of Engeland, waar de overheid bedrijven wél compenseert voor hogere energieprijzen, of in landen buiten Europa waar de energieprijs zelf veel lager ligt. Hierdoor zien we dat productiecapaciteit in steeds meer sectoren in Nederland wordt afgeschaald met op den duur structurele gevolgen. Bijvoorbeeld maatschappelijke en economische keteneffecten en tekorten, omdat de (basis)industrie bepaalde producten niet meer kan leveren, en verschuiving en verhoging van CO2-emissies naar andere landen wereldwijd.
  • Bovenstaande problematiek wordt versterkt, wanneer bedrijven (bij toeval en zonder eigen schuld) als eerste uit hun energiecontract lopen of door faillissement van hun energieleverancier aan een duur contract zitten. Zij kunnen niet meer concurreren met partijen die (bij toeval) nog een wat langer lopend energiecontract hebben.
  • Helaas blijft het niet bij stijgende energiekosten alleen. Ook andere kosten gaan hard omhoog, zoals personeelskosten (waaronder een hoger minimumloon), huren (die geïndexeerd worden), transportkosten (brandstofprijzen) en andere kosten van grondstoffen.

Deze punten heeft Nekovri gecommuniceerd naar kabinet en politiek in voorbereiding op Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Deze boodschap communiceren we ook naar de media toe. Zo verscheen deze week een interview van foodbusiness: https://www.foodbusiness.nl/bedrijven/artikel/10900609/energiecrisis-is-een-orkaan-voor-voedselketens. Veel Nekovri-leden hebben verzoeken vanuit de media doorgezet naar de brancheorganisatie. Het Nekovri-team staat klaar om te zorgen voor een eenduidige boodschap naar buiten toe, bij verzoeken vanuit de media kunt u dus altijd contact opnemen met het secretariaat.

Verder onderzoekt Nekovri op dit moment of het goed zou zijn de Nekovri-prijsindex voor energie te borgen in onze Algemene Leveringsvoorwaarden en onderzoeken we of we de Panteia/NEA-index voor transportaanverwante activiteiten – welke door veel Nekovri-leden jaarlijks gebruikt wordt – meer kunnen laten aansluiten op de koel- en vriessector (op zijn minst voor het deel energie). Het secretariaat is hierover in overleg met onze advocaten en met Panteia/NEA.

De torenhoge energieprijzen hebben de hoogste prioriteit voor het secretariaat Nekovri en we houden u in deze nieuwsbrief op de hoogte van verdere ontwikkelingen en stappen. Bij vragen kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met het secretariaat Nekovri.

Downloads in het kader van de campagne “#laathetonsblijvenmaken”:

Nekovri Energie Indexering

Nekovri heeft een energieprijsindex ontwikkelt, een calculatie op basis van objectieve gegevens zodat Koel- en Vrieshuizen de klanten maandelijks of per kwartaal kunnen informeren over kostenprijs verhoging- en verlaging. Nekovri publiceert deze indexering via de Nekovri-website, de instructie is exclusief te downloaden van het ledengedeelte van de website van Nekovri.

Prijsindex Q3-2022

Prijsindex Q2-2022

Prijsindex Q1-2022

Prijsindex Q4-2021

Prijsindex Q3-2021

Manifest

De torenhoge energieprijzen van dit en vorig jaar en de disruptieve energiemarktontwikkelingen zorgen voor schrijnende situaties in onze sector, marges staan ernstig onder druk. Er is weinig uitzicht op verbetering van deze situatie, ook gezien de oorlog in Oekraïne. Het doorberekenen van de kostenstijging heeft haar grenzen maar is wel broodnodig om de kostenstijging op te kunnen vangen. Daarom is daarnaast beleid nodig om te zorgen dat de energieprijzen niet verder de pan uit rijzen en om die reden bood Nekovri een manifest aan aan de Tweede Kamer in Den Haag op 14 juni jl.

Manifest

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van