Eerste bijeenkomst Nekovri invulsessie energiebesparings- en informatieplicht voorbij

Deze week vond de eerste invulsessie plaats voor wat betreft de energiebesparings- en informatieplicht. Aanwezigen gingen in Dordrecht collectief aan de slag, samen met geassocieerd lid Lemon Energie, met het voldoen aan de voor onze sector nieuwe wetgeving.

De wetgeving rondom energiebesparing is de laatste jaren gewijzigd. Waar de focus in de periode van de verschillende meerjarenafsprakenrondes (MJA) lag op een inspanningsverplichting en overleg met de branche, verschuift de focus nu naar harde verplichtingen vanuit de overheid. Dit betekent dat er een drietal plichten vanaf dit jaar kunnen gaan gelden voor Nekovri leden. Het gaat om de volgende plichten: 

  • Energiebesparingsplicht: Bedrijven zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die op de Erkende MaatregelenLijst (EML) van RVO staan met een terugverdientijd van 5 jaar.
  • Informatieplicht: Bedrijven zijn verplicht te rapporteren welke energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar zij hebben genomen.
  • Onderzoeksplicht: Een rapportageverplichting voor bedrijven die meer dan 10 miljoen kWh verbruiken per jaar.

Voor MJA3-deelnemers is de eerste deadline 1 december 2023. Het secretariaat Nekovri is druk bezig geweest met het organiseren van ‘invulsessies’ waar de Nekovri-leden de kans krijgen om - samen met een expert op het gebied van deze regelgeving én de invulling van de verplichting - te voldoen aan deze verplichtingen

Uiteindelijk hebben alle deelnemers de lijst ingevuld en voldoen zij aan de verplichtingen voor de komende jaren. De verschillende omgevingsdiensten zijn ook uitgenodigd om de sessies bij te wonen, om aan te kunnen tonen dat de sector serieus aan de slag is met de verplichtingen en energiebesparing in het algemeen. Tot dusver hebben wij nog geen aanmeldingen mogen ontvangen vanuit de omgevingsdiensten.

In de algemene inleiding was men duidelijk: “De overheid heeft het dit komende jaar drukker met de bedrijven die het níét invullen”. De invulsessie in Dordrecht zat ‘vol’, maar u kunt de volgende bijeenkomsten nog bezoeken:

 

- Woensdag 25 oktober 2023 in Akersloot: Deze sessie vindt plaats in het Van der Valk Hotel in Akersloot, gelegen aan de Geesterweg 1a.

BEPERKTE BESCHIKBAARHEID

-  Donderdag 26 oktober 2023 in Zwolle: De bijeenkomst zal worden gehouden bij De Langenhof, te vinden op Brinkhoekweg 8 in Zwolle.

ZEER BEPERKTE BESCHIKBAARHEID

- Dinsdag 7 november 2023 in Nijmegen: Droom! op Schoenaker 10 in Nijmegen zal gastheer zijn van de bijeenkomst.

ZEER BEPERKTE BESCHIKBAARHEID

- Vrijdag 10 november 2023 in Nederweert: De laatste sessie vindt plaats bij Rosveld op Randweg West 9 in Nederweert.

VOLDOENDE BESCHIKBAARHEID

U kunt zich nog aanmelden.

De verschillende bijeenkomsten kennen de volgende agenda:

-       12:00 – 12:30 inloop met lunch
-       12:30 – 13:00 algemene inleiding Nekovri en Lemon Energie
-       13:00 – 16:00 invullen maar!
-       16:00 – 17:00 afsluiting met borrel

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van