Voor u gelezen in de markt: BREEAM Outstanding certificaat voor logistiek bedrijfsgebouw Van Acht Veghel
Eerste DC in Nederland met deze kwalificatie
Trots zijn alle betrokkenen op het certificaat dat zij onlangs in ontvangst mochten nemen. Het logistieke bedrijfsgebouw van Van Acht in Veghel is het eerste project dat is bekroond met een BREEAM certificering Outstanding volgens de nieuwe BREEAM 2020 richtlijn. Hét resultaat van een slim bouwplan en een goede mindset van het gehele bouwteam.
57.585 m2 duurzaam distributiecentrum
In september 2022 leverden wij de nieuwbouw in Veghel op aan Van Acht. Het immense logistieke bedrijfsgebouw bestaat uit maar liefst 43.640 m2 warehouse en 12.229 m2 mezzanine, 1.716 m2 kantoor, buitenruimte voor laden en lossen en parkeerterrein. Ook de uitgebreide installaties waren onderdeel van het project. Bart Besemer was betrokken als projectleider vanuit Aan de Stegge Twello. “De omvang van het gebouw werkte in ons voordeel. Wij konden in verschillende bouwfases tegelijk werken zonder elkaar in de weg te zitten en hebben dit gebouw in 10 maanden tijd gerealiseerd. Dat lukt alleen als je het bouwplan vooraf tot in detail met het gehele bouwteam uitwerkt en afstemt.”
Ambitieuze doelstelling
Het bedrijfsgebouw van Van Acht is gebouwd volgens de nieuwste BREEAM 2020 richtlijn. “Ons streven was om het hoogst haalbare certificaat volgens deze richtlijn, namelijk BREEAM Outstanding, als eerste in Nederland te behalen en dat is gelukt”, aldus Bart. “Vanaf het begin was duurzaamheid een belangrijk onderdeel en is Linneman Bouw en Advies betrokken als duurzaamheidsadviseur. Ook de toewijding van opdrachtgever Paul van Acht was daarin van grote toegevoegde waarde.”
Al tijdens de bouw werd het BREEAM Outstanding certificaat voor de ontwerpfase behaald. Met de nu behaalde score van 91,46% voor het gebouw is ook deze bewonderingswaardige kwalificatie ruim behaald. Het gebouw van Van Acht is voorzien van de nieuwste duurzame technieken en tijdens de bouw is er aandacht geweest voor diverse milieuaspecten.
Slimme oplossingen
Thijs Spit, duurzaamheidsadviseur bij Linneman Bouw en Advies: “Wij hebben diverse berekeningen opgesteld, waaronder een BENG- en MPG-berekening. Door dit in een vroeg stadium te doen, kun je invloed uitoefenen op het ontwerp, denk hierbij aan materiaalkeuzes en installatie-overwegingen. Zo is er bij Van Acht onder andere gekozen om Falk cradle core gevelpanelen toe te passen. Deze hebben een lage milieu-impact en worden na hun levensduur volledig gerecycled.”
De detaillering met betrekking tot luchtdicht bouwen heeft in de planontwikkeling extra aandacht gekregen. “Dit heeft geresulteerd in een QV10 waarde van 0,06, waar de eis 0,42 was. Dat zorgt voor lage energiekosten”, aldus Bart. Ook bijzonder aan het project is het toegepaste grijswatersysteem. Regenwater dat op het dak valt wordt opgeslagen in een grijswatertank. Daarmee worden alle toiletten en urinoirs gespoeld.
Duurzame samenwerking
Inmiddels hebben wij bij diverse projecten met Linneman samengewerkt. Uitdaging bij Van Acht was de compleet nieuwe richtlijn 2020 waar niemand in Nederland nog ervaring mee had en dat bracht uiteraard de nodige uitdagingen met zich mee. “Wij hebben met veel enthousiasme en plezier gewerkt aan dit project en zijn trots op het projectteam met wie wij samen deze prestatie hebben neergezet”, sluit Bart Besemer af.