Voor u gelezen in de markt: EQT neemt Constellation Cold Logistics over, de op twee na grootste uitbater van koelhuizen in Europa

  • Constellation Cold Logistics ("Constellation") levert temperatuurgecontroleerde opslaginfrastructuur aan een breed scala van voedselproducenten via een netwerk van 26 opslagfaciliteiten in zeven landen in West-Europa en Scandinavië.
  • Het bedrijf biedt cruciale diensten voor voedselconservering die essentieel zijn voor de moderne voedselvoorzieningsketen en die helpen om de wereld veilig te voeden en tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan.
  • EQT zal Constellation ondersteunen bij het verder versterken van zijn marktleidende positie, het uitvoeren van geïdentificeerde fusies en overnames en het realiseren van belangrijke uitbreidingsprojecten in Europa

EQT kondigt met genoegen aan dat het EQT Infrastructure VI fonds ("EQT") overeenstemming heeft bereikt over de overname van Constellation Cold Logistics ("Constellation" of de "Vennootschap") van Arcus Infrastructure Partners. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Constellation werd in 2020 opgericht door Arcus Infrastructure Partners, dat drie bedrijven uit België, Noorwegen en Nederland samenbracht. Slechts vier jaar later is Constellation eigenaar en uitbater van 26 grote koelopslagfaciliteiten in zeven landen in West-Europa en Scandinavië. Het Londense bedrijf heeft 700 mensen in dienst en verwacht wordt dat het in FY24 meer dan 150 miljoen EUR aan inkomsten zal genereren.

Constellation biedt temperatuurgecontroleerde opslagcapaciteit en aanvullende diensten aan een breed scala voedselproducenten, handelaren en detailhandelaren. De locaties bevinden zich in de buurt van de productie- en verwerkingslocaties van de klanten of in de buurt van kritieke logistieke routes naar grote steden, havens of voedselhubs. Door op deze strategische locaties op een efficiënte, flexibele en responsieve manier opslag en diensten met toegevoegde waarde aan te bieden, levert Constellation een cruciale dienst aan zijn klanten die ervoor zorgt dat hun toeleverings- en logistieke ketens soepel en veilig blijven verlopen.

De Europese markt voor gekoelde opslag kenmerkt zich door een sterke onderliggende groei van ongeveer zeven procent per jaar, gedreven door meerdere factoren. De groeiende bevolking leidt bijvoorbeeld tot een grotere vraag naar voedsel. Tegelijkertijd neemt de populariteit van diepgevroren en gekoelde voedingsmiddelen toe, omdat de sector en klanten inzien hoe deze categorieën voedselverspilling tegengaan en de kwaliteit verbeteren. Naarmate de sector volwassener wordt, maken producenten ook steeds meer gebruik van uitbesteding, just-in-case supply chain-strategieën en diensten met toegevoegde waarde.

EQT zal Constellation ondersteunen bij het benutten van deze aantrekkelijke marktkans. Onder leiding van de zeer ervaren CEO Carlos Rodriguez heeft het bedrijf al bewezen dat het in staat is om succesvol fusies en overnames uit te voeren, met tien deals in de afgelopen vier jaar. Met EQT zal Constellation in staat zijn om verder uit te breiden binnen haar bestaande verzorgingsgebieden en nieuwe landen te betreden, zowel organisch als door consolidatie van de zeer gefragmenteerde Europese markt. Er zal extra worden geïnvesteerd in Constellation's automatisering en digitale capaciteiten om een sterkere basis voor groei te leggen.

Francesco Malvezzi, Managing Director binnen het Value-Add Infrastructure Advisory Team van EQT, zei: "Constellation is een van de toonaangevende aanbieders van koel- en vriesopslag in Europa met een uitstekende staat van dienst op het gebied van groei, zowel autonoom als door fusies en overnames. Het biedt een sterke diversificatie in geografische gebieden, klanten en eindmarkten en heeft een indrukwekkend dienstenaanbod, klantgerichtheid en faciliteiten. We zijn verheugd om met Carlos en het team samen te werken om een nog sterker platform te bouwen voor verdere groei. Met EQT's expertise in het bezitten van infrastructuurbedrijven die inherent essentiële diensten leveren aan de samenleving, zullen we in staat zijn om Constellation te ondersteunen terwijl het werkt aan het leveren van veilig kwaliteitsvoedsel aan mensen in heel Europa."

Carlos Rodriguez, CEO van Constellation, zei: "In vier korte jaren is Constellation, met steun van Arcus, uitgegroeid tot een van de grootste spelers op het gebied van gekoelde opslag in Europa, waardoor onze klanten kunnen profiteren van een verbeterde toegankelijkheid en efficiëntie in hun supply chains. We zullen ons absoluut blijven richten op reactiesnelheid en klantenservice, samen met onze toewijding aan duurzaamheid op onze weg naar net-nul. We zijn verheugd om door te gaan met de implementatie van ons strategisch plan voor 2030 met de steun van EQT, dat sterke infrastructuuravaring, wereldwijde schaal en diepgaande expertise meebrengt op gebieden zoals duurzaamheid en digitalisering. Ik wil graag het Arcus team bedanken voor hun toewijding tot dit punt, maar bovenal wil ik alle medewerkers van Constellationbedanken voor hun harde werk en voortdurende steun terwijl het bedrijf zich ontwikkelt."

De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden en goedkeuring. De transactie zal naar verwachting in oktober 2024 worden afgerond.

EQT werd geadviseerd door UBS (fusies en overnames), Roland Berger (commercieel), Milbank (juridisch), PwC (financieel, belastingen).

Met deze transactie zal EQT Infrastructure VI naar verwachting voor 40 - 45 procent geïnvesteerd zijn (inclusief gesloten en/of ondertekende investeringen, aangekondigde openbare biedingen, indien van toepassing, en verminderd met verwachte syndicatie) op basis van de beoogde fondsgrootte en onder voorbehoud van gebruikelijke goedkeuringen van regelgevende instanties.

Over EQT
EQT is een doelgerichte, wereldwijde beleggingsorganisatie met EUR 242 miljard aan beheerd vermogen (EUR 132 miljard aan fee-genererend vermogen), binnen twee bedrijfssegmenten - Private Capital en Real Assets. EQT bezit bedrijven en activa in portefeuille in Europa, Azië-Pacific en Noord- en Zuid-Amerika en ondersteunt hen bij het realiseren van duurzame groei, operationele uitmuntendheid en marktleiderschap.

Over Constellation Cold Logistics
Meer info: https://www.constellationcold.com/

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van