Schrikbarende cijfers: Industrie betaalt tot 66% meer voor stroom dan bij de buren!

Afgelopen week verscheen er samen met een Kamerbrief een schrikbarend rapport: In Nederland betalen bedrijven véél meer voor elektriciteit dan bedrijven in onze buurlanden. Het onderzoek richt zich weliswaar op grootgebruikers van energie (>1 terawattuur), maar de conclusies zijn ook interessant voor de koel- en vriessector.

Enerzijds is het grote verschil te verklaren doordat subsidieregelingen voor deze grootverbruikers per 2024 (de zogenaamde “IKC en VCR” regelingen) zijn afgeschaft. Maar anderzijds zijn de grote verschillen óók te verklaren door de hoge nettarieven in Nederland. De verwachting is, ook uitgesproken door TenneT, dat deze tarieven alleen maar verder gaan stijgen vanwege de investeringen die nodig zijn in het elektriciteitsnetwerk. De netwerken van TenneT en de regionale netbedrijven moeten tot 2030 voor €70 mrd worden uitgebreid, blijkt uit een prognose van Netbeheer Nederland van afgelopen herfst.

In het Financiële Dagblad (FD) geven de Ministers van- en voor Economische Zaken en Klimaat aan dat ze serieus gaan kijken naar de manier van financieren van deze investeringen.

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat noemt als optie dat netbeheerders de investeringen over een langere termijn mogen afschrijven, om zo de tarieven te drukken. Een andere optie is dat de overheid (en niet de bedrijven achter het hoog- en laagspanningsnet) de investeringen doen.

Bovenstaande discussie zal de komende periode aan de orde zijn bij de formatie van een nieuw kabinet en in de Tweede Kamer. Nekovri zal daar vanzelfsprekend actie op ondernemen en pleiten voor een level playing field en demping van de al maar stijgende nettarieven voor de leden

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van