NIS2 wetgeving risico voor bedrijven die exporteren!

Vanaf 17 oktober 2024 is de NIS2 wet actief in Europa. Niet alle landen zijn dan al klaar. Duitsland en België zullen waarschijnlijk die datum halen. Nederland iets later. Dit is een risico voor Nekovri-leden met buitenlandse klanten. Wellicht dat u ook producten en/of diensten aan buitenlandse bedrijven levert. Als de wet in het leveringsland wel ingaat dan kan de klant het contract opzeggen. Steeds meer bedrijven krijgen bericht uit Duitsland over verplichte NIS2 compliance op 17 oktober 2024. Nekovri leden met Duitse klanten zullen hierop alert moeten zijn.

Tip: Als je nog niets hebt gehoord van je buitenlandse klant, dan kan je beter even navragen wat de verwachtingen van hen zijn. Op die manier weet je tijdig wat je te wachten staat.

Meer informatie over export in relatie tot de NIS2 wetgeving kunt u hier raadplegen:

https://www.samendigitaalveilig.nl/nieuws/bedrijven-lopen-risico-om-buitenlandse-klanten-kwijt-te-raken-door-nis2/

Op 16 april a.s. (11:00 – 12:00) verzorgt het team van Samen Digitaal Veilig (SDV) – waarmee Nekovri een partnerschap is aangegaan - een webinar over de risico’s die op de loer liggen en wat je kunt doen om de Europese klanten te behouden. Nekovri roept zeker de exporterende leden op deel te nemen. Je krijgt antwoorden op vragen als:

  • Hoe werkt NIS2 voor bedrijven die exporteren?
  • Hoever zijn andere landen met de NIS2?
  • Welke risico’s loop je?
  • Wat moet en kun je al gaan doen?
  • Welke sectoren krijgen hier mee te maken.

Meld u hier aan voor het webinar.

 

Nog niet bekend met de NIS2-wetgeving?
Elke dag zijn hacks en datalekken in het nieuws. Online criminaliteit is een steeds grotere zorg, zowel voor kleine als grote ondernemingen. Cyberaanvallen kunnen iedereen overkomen, Nekovri krijgt regelmatig signalen uit de eigen sector! Door een aantal simpele basismaatregelen te treffen, wordt het cybercriminelen een stuk lastiger gemaakt om schade aan te richten. Deze maatregelen worden ook min of meer ‘verplicht’ vanuit nieuwe wetgeving, de “NIS2”.

De wetgeving heeft tot doel de cybersecurity in Nederland te versterken en daarmee de digitale infrastructuur van onder meer onze sector te beschermen. U kunt een zelfevaluatie doen om zo te bezien of u onder de NIS2 valt via de volgende website: https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/NIS-2-NL/. Belangrijk om op te merken is dat de NIS2 wetgeving zich richt op de gehele toeleveringsketen. Leden van Nekovri moeten daarom ook vanuit het klantperspectief rekening houden met de mogelijke verplichtingen.

Nekovri heeft zich recent aangesloten bij “Samen Digitaal Veilig”. Samen Digitaal Veilig is een initiatief van branche- en beroepsorganisaties in samenwerking met MKB-Nederland, waar Nekovri lid van is. Nekovri is zo in staat de leden te helpen bij de bescherming tegen internetcriminelen met een kosteloos programma. 

Samen Digitaal Veilig biedt een platform aan, die je in eenvoudige stappen digitaal veilig helpt te worden. U kunt het platform vinden via: www.samendigitaalveilig.nl. Aanmelden is daarbij noodzakelijk.

Het platform heeft inmiddels ook het NIS2 Quality Mark gelanceerd. Dit keurmerk is specifiek voor MKB-bedrijven ontwikkeld, zodat zij niet (door bijvoorbeeld grote klanten) verplicht worden om te voldoen aan zware ISO-normen voor cybersecurity. Lees meer over het keurmerk op; https://www.samendigitaalveilig.nl/branche/nekovri/zo-haal-je-het-keurmerk/

Samen Digitaal Veilig heeft een E-book geschreven over de NIS2 en het NIS2 Quality Mark. Wilt u zich verdiepen in de NIS2 wetgeving, bent u benieuwd hoe het u gaat raken en wat een oplossing voor u kan bieden? Klik dan hier om het E-book te downloaden.

Voor vragen kunt u altijd terecht bij het secretariaat van Nekovri via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 040 – 256 52 63. De komende maanden kunt u concrete ondersteuning en producten van de brancheorganisatie verwachten bij het voldoen aan de NIS2-wetgeving.

 

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van