Nekovri energie indexering Q4 2023 & december 2023

Het secretariaat Nekovri publiceert elk kwartaal en elke maand de APX-cijfers in deze nieuwsbrief als ook via de website van Nekovri. Zo kunt u uw klanten in een constante lijn informeren. In overleg met het expertteam energie van Nekovri is besloten om ook de indexering per maand te delen, zodat u een keuze kunt maken op welke manier u de index wenst te gebruiken in verband met voorspelbaarheid en liquiditeit.

Hieronder kunt u de cijfers en de index vinden voor:

  • Q4 2023, ten behoeve van doorberekening over de tarieven Q1 2024.

December 2023 ten behoeve van een maandelijkse doorberekening.

 

De Nekovri energie indexering berekent u over het aandeel energie, het percentage energiekosten, in uw totale kosten. In uw calculatie om tot een kostprijs te komen (is niet de omzet), ziet u wat uw werkelijke kostprijs is. De ervaring leert dat dat voor koelen tussen de 15-20% is en voor vriezen tussen de 25-35%.
 
Let op: De energie-indexering past u niet toe over belastingen. Ook hiervoor gaat op: Als brancheorganisatie en branchevertegenwoordigers kan het secretariaat van Nekovri op basis van de richtlijnen van de ACM géén gemiddeld percentage adviseren. Dit instrument mag alleen gebruikt worden binnen de kaders die gesteld zijn door de ACM en mag daarom alleen gebruikt worden voor het inzichtelijk maken van kostenontwikkeling voor interne bedrijfsvoering. U moet dus met uw klant communiceren over het percentage dat voor uw bedrijf van toepassing is

Nekovri energieprijsindex
Hierboven zien we de gemiddelde prijzen van representatieve 4 jaren. Deze gemiddelde prijs van 41,32 euro hebben we als “100” vastgesteld: We kiezen dan niet voor de laagste en de hoogste prijs van de afgelopen jaren. Dit is aan klanten uit te leggen.
 
Vervolgens zie je in de tabel wat de energie heeft gedaan per maand ten opzichte van het indexcijfer 100.
 
De index van de gemiddelde APX-prijs in Q4 2023 kunt u als toeslag gebruiken op de prijzen in Q1 2024. Dat betekent dat in Q1 2024 deze index doorgerekend moet worden op uw werkelijke energiekosten. U kunt er ook voor kiezen om de toeslag maandelijks door te berekenen.
 
Het Nekovri team staat vanzelfsprekend klaar voor ondersteuning en/of verdere toelichting op de Nekovri energie indexering. Hieronder kunt u het overzicht downloaden door op de link te klikken:

Nekovri energieprijsindexering in Excel.

Contact

Luchthavenweg 59 VI
5657 EA Eindhoven
040 256 5263

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwbrief

Trotse partner van