FROSTEQ-onderzoek krijgt positief advies Topsector Agri & Food
Binnen de koel- en vrieswereld is de vraag actueler dan ooit waarom we nog bij -18 vriezen. Verschillende spelers in de voedselketen, van Nomad Foods (bekend van Kapitein Iglo) tot de Britse retailer Morrisons doen eigen onderzoek naar de gevolgen op productkwaliteit van verhoging van de minimumtemperatuur. Er is zelfs een mondiale beweging op gang gekomen, waarbij ook Nekovri-leden zich hebben aangesloten. Het was voor Nekovri reden om als penvoerder een Publiek-Private-Samenwerking (PPS) subsidieverzoek in te dienen bij de Nederlandse Topsector Agri & Food voor een gedegen, meerjarig onderzoek door Wageningen University & Research (WUR). Dit project heet het “FROSTEQ”-project: Frozen Safety, Temperature, Energy & Quality. Deze week hebben we een positief advies mogen ontvangen ten aanzien van het subsidieverzoek.
Kort samengevat omvat het project een onderzoek om te kijken of het mogelijk is om het energiegebruik en de CO₂-voetafdruk van vrieshuizen met een hogere minimumtemperatuur te verlagen. Daarbij wordt er gekeken wat de invloed is op de productkwaliteit, zeker ook wanneer temperaturen in meer of mindere mate gaan schommelen. Het onderzoek richt zich op de gehele keten van kop- tot staart en het beoogde samenwerkingsverband bevat ook deelnemers uit de gehele keten.
De volgende stap is het formaliseren van de samenwerking van het samenwerkingsverband. Als de overeenkomsten getekend zijn kan men aan de slag en zal u vanzelfsprekend op de hoogte worden gehouden van de voortgang!
Kunt u niet wachten en wilt u meer weten over de aanpak en de eerste inzichten van dit veelbelovende onderzoek? Kom dan naar de Nekovri 2-Daagse op dinsdag 19 en woensdag 20 november a.s., waar Eelke Westra, programma manager bij Wageningen University & Research, alle ins en outs van het FROSTEQ-project met u zal delen. Mis deze unieke kans niet om als eerste op de hoogte te zijn en ontdek hoe dit project mogelijk invloed heeft op uw bedrijf!