Voor u gelezen in de markt: "We fungeren als technisch geweten van het bouwproject"
Tholen - In de loop der jaren vervulde Van Vliet Bouwmanagement al bij menige nieuwbouw van panden in de AGF-sector de rol van bouwmanager. "Toen Dick van Vliet in 2008 met het bureau van start ging, belden Jan en Cees van den Heuvel, omdat in dezelfde periode HillFresh van start ging. Zo zijn we in de AGF-sector gerold om er nooit meer uit weg te gaan", vertelt algemeen directeur Aris Bulk.
Onder meer FruitMasters, Banken Champignons, BerryWorld, Scherpenhuizen, Fruity Pack, Van Gelder en TotaalVers behoren tot de AGF-referenties. "Zo'n 70% van ons werk komt uit de foodsector, waarvan ongeveer de helft uit de AGF", vertelt Aris, die in 2015 aantrad als medevennoot en dit jaar de laatste aandelen van oprichter Dick van Vliet - die afgelopen jaar 65 is geworden - over zal nemen.
Het team van Van Vliet Bouwmanagement bestaat inmiddels uit zeventien personen, grotendeels met een bouwkundige achtergrond. "Wij treden tijdens de bouw op als gedelegeerd opdrachtgever. Hoe betrokken de opdrachtgever zelf is tijdens het traject, dat bepaalt hij zelf. We hebben opdrachtgevers die bij elke bouwvergadering aanwezig zijn, anderen zeggen letterlijk: 'We horen het wel als we het lintje mogen knippen'," lacht Aris
Technisch geweten van een bouwproject
"Als we met een opdrachtgever in gesprek zijn, beginnen we vanaf een blanco vel papier. We bespreken wat de plannen zijn, hangen daar een investeringsraming aan en vaak wordt er dan al een eerste lay-out van het gebouw opgezet. Als we het over deze componenten eens zijn, hebben we een project en vervolgens zoeken wij daar de juiste bouwpartners bij zoals een architect en koeltechnisch leverancier. Vervolgens schrijven wij in eigen huis het bestek. Wij zijn daarmee het technisch geweten van het project."
"Door diverse crises is de technische kennis bij architectenbureaus veelal wat naar de achtergrond geraakt. Hierdoor is de vraag naar een onafhankelijke bouwbegeleider toegenomen. Opdrachtgevers willen graag van de zorg rond de bouw af, maar willen wel dat het proces soepel verloopt. Wij combineren de bouwkundige kennis met logistieke kennis. Dat is erg belangrijk, want klanten moeten tenslotte hun centjes met de flow in het gebouw verdienen. Ook kijken we goed naar de esthetische kant van de bouw. De kunst is om van een logistieke doos een blikvanger te maken. Dat hoeft echt niet altijd meer te kosten, maar met de juiste materialen en een goede compositie kun je van 'efficiënte koelkasten' ook iets heel moois maken."
Binnen de AGF-sector voelt Van Vliet Bouwmanagement zich als een vis in het water. "Het mooie vind ik, dat je vaak met de directeur-eigenaar aan tafel zit. Deze mensen zitten vaak kort op de kar en weten goed wat ze willen. Je moet dan ook vlijmscherp zijn, maar dat zijn vaak ook wel mooie discussies. Uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever wat en hoe er gebouwd gaat worden, wij doen alles in het belang van de opdrachtgever, maar dat betekent niet dat we overal klakkeloos ja op zeggen. We geven ook wel tegengas. Dat zie ik ook als onze rol om de ondernemer een spiegel voor te houden. Uiteindelijk kom je samen tot het beste resultaat. Het voordeel van de AGF-wereld is dat het een kleine wereld is waarin je naam snel rond gaat, maar je kunt het daarmee ook maar één keer goed doen."
"Onze werkwijze laat zich omschrijven als praktisch en resultaatgericht. Wij produceren geen onnodige papierstromen, maar denken in oplossingen. Dat sluit wel mooi aan bij deze sector. Als we een nieuwe opdracht krijgen, moeten we snel kunnen schakelen, want dan wil men graag ook zo snel mogelijk van start. Het enige wat je dan kunt doen is je agenda leegvegen en zorgen dat je er bent. Vervolgens gaan de bestekschrijver en projectleider aan de slag. Voorheen werkten we vaak voor een vaste prijs, maar tegenwoordig wordt dit vaak in regie afgesproken. Dit is zowel voor de opdrachtgever als voor Van Vliet Bouwmanagement de meest eerlijke en doorgaans ook scherpste manier. Gelukkig zien we dat de prijzen van grondstoffen weer zijn genormaliseerd sinds de idiote verhogingen die we bij de coronapandemie zagen. De arbeidskosten zullen waarschijnlijk wel nooit meer op het oude niveau komen."
Gevraagd naar de grootste veranderingen in de bouw in pakweg tien jaar tijd, antwoordt Aris: "Je ziet dat duurzaamheid veel belangrijker is geworden. Zo is Breeam als certificeringsmethode niet meer weg te denken in de hedendaagse bouw. Ook waren bijvoorbeeld tien jaar geleden natuurlijke koudemiddelen nog geen gemeengoed. Maar een ontwikkeling die de komende jaren veel impact gaat hebben, is de nieuwe omgevingswet. Dat gaat bij de gemeentelijke procedures veel invloed hebben. Door de nieuwe Wet Kwaliteitsborging komt er veel meer verantwoordelijkheid bij de aannemer te liggen. Wij hebben hier een deskundige voor in huis die al acht jaar met dergelijke wetgeving bezig is en ik verwacht dat we met deze expertise steeds vaker het verschil zullen maken."
Beschikbaarheid van grond en stroom
Ook de beschikbaarheid van bouwgrond in Nederland noemt Aris een gigantisch probleem. "De beperkte grondposities belemmeren momenteel echt de nieuwbouw. Ik ken ondernemers die graag vandaag zouden willen starten, maar geen geschikte locatie kunnen vinden in de omgeving. Hierdoor zie je dat veel bedrijven bezig zijn met het efficiënter inrichten van hun huidige locaties. Ook de beperkte beschikbaarheid van stroomvoorziening is een grote uitdaging. We zijn nu met bouwprojecten gestart, waar we pas in 2025 een aansluiting krijgen, waardoor je tot die tijd zelf voor een tijdelijke stroomvoorziening moet zorgen."
Van concurrentie heeft het bureau volgens Aris niet veel last. "In het vakgebied waar wij actief zijn met onder meer geautomatiseerde magazijnen en de vele productielijnen komt er toch een stukje maatwerk om de hoek kijken. Natuurlijk zijn er meerdere spelers in de markt, maar die kunnen ook prima naast elkaar bestaan. Ondanks dat een ondernemer vaak maar één of twee keer een nieuw pand neerzet in zijn carrière, zien we toch wel dat opdrachtgevers terug blijven komen of onze diensten bij collega's aanbevelen. Dat is natuurlijk het mooiste compliment dat je kunt krijgen!"